Gündelik Bilgiler

Yemek tarifleri, faydalı bilgiler, şifalı bitkiler, güzellik ve bakım...

12 Eylül 2014 Cuma

Nohut, seveni olduğu kadar sevmeyeni de olan, fakat faydalarını okuduğunuzda çok şaşıracağınız bir bitki. Nohutun yararları nelerdir? Nohut cinsel gücü artırır mı? Nohutu nasıl tüketmeliyiz? Cevabı aşağıda...

Özellikle kış aylarında çok fazla tüketilen nohut,sağlığımız açısından önemli bir yiyecek olmasının yanında bilmediğimiz bir çok faydası vardır.Cilt sağlığından tutun da böbrekler,akciğer ve bir çok hastalıklara faydası vardır.Şimdi bunları sırasıyla açıklayalım.

Nohut ve Nohut suyunun Faydaları:

Nohut suyu ciltteki sivilceleri gidermede çok faydalıdır.

Haşlanmış nohut suyunu isvilceler üzerine sürün.Ayrıca Ciltteki lekelrin yok edilmesinde de faydalıdır.

Akciğerler için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.

Aç karnına içilen nohut suyu cinsel gücü artırır.

Diş ağrısını geçirir.Dişeti hastalıklarında faydalıdır.

Vucüddaki yaralara  iyi gelir.

Sırt ağrısına iyi gelir.

Haşlanmış nohut ödemler için oldukça faydalıdır.

karaciğer ve dalak tıkanmalarında  yemek aralarında nohut yemek fayda verir.

Nohutun bütün türleri barsakları yumuşatır.Özellikle kara nohut fayda sağlar.

Bazı hekimlere göre sirkede ıslatılan nohut aç karnına yenilirse ve yarım gün aç kalınırsa kurtları öldürür.

Eğer nohut suyu aç karnına içilirse, cinsel gücü artırır. Bütün nohut türleri bağırsakları yumuşatır ve böbreklerdeki tıkanıklığı açar. Özellikle kara nohut ve pırasa rengine olanı bu etkiyi yapar. Bazı hekimlere göre, sirkede ıslatılan nohut aç karnına yendiğinde ve yarım gün aç bırakılırsa, kurtları öldürür. Hipokrates, nohutta tatlı ve tuzlu iki yapı olduğunu ve pişmiş nohutta bu iki mizacın birbirini tamamladığını söylemiştir. Tuzlu yapısı bağırsakları yumuşatır; tatlı yapı ise, idrar söktürür ve cinsel gücü artırır.

Cevizin yararları saymakla bitmez. Rabbimizin insan beyni şeklinde yarattığı ceviz gerçektende beyin için çok yararlıdır. Mucize bitki cevizin yararları, faydaları nelerdir?

Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Saç ve elleri boyamakta da kullanılır. Bitki bilimcilere göre bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adlı aktif madde içerir.

ceviz yağı; Müshil ve safra artırıcı olarak kullanılır.


Ceviz bitkisinin faydaları

Zekayı geliştirdiği, erkeklerde cinsel gücü artırdığı bilinir.

Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı zamanla bunların yok olmasını sağlar.
Taze dalların kabukları ve meyvelerinin kabukları ile karıştırılıp kaynatılarak elde edilen sıvı mideyi kuvvetlendirir.
Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açar, mideyi kuvvetlendirir, boğaz hastalıklarına iyi gelir.
Bir miktar ceviz yaprağı banyo suyuna karıştırılırsa cilt hastalıklarına iyi gelir.
Ceviz yaprakları pişirilerek çıbanların üzerine sarılırsa iyileşmesini sağlar.
Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj yapılırsa lekeler yok olur.

Ceviz faydaları, cevizin faydaları aşağıdaki gibidir.
* Ceviz, kanda bulunan zararlı kolestrolün birikmesini önlemektedir. Kanı temizlemektedir.
* Ceviz, yüksek kolestrolü düşürmektedir.
* Damar tıkanıklığı tedavisinde etkilidir.
* Şeker hastalığı olan hastaların tedavi sürecinde kullanılmaktadır.
* Midede ve bağırsakta biriken gazın atılmasında etkilidir.
* Grip ve nezleye iyi geldiği bilinir.
* Sindirim sistemindeki bozukluğun giderilmesinde aktif olarak rol oynar.
* Vücudu soğuktan korumada etkilidir.
* Yorgunluğu ve bitkinliği gidermektedir.
* Vücudu zinde tutar.
* Zehirlenmelere karşı etkilidir.
* Kuvvet vermektedir.
* Çocuklarda gelişimi sağlar.
* Ceviz, beyin için gerekli olan gümüş iyonuna sahiptir. Bu nedenle yediden yetmişe herkes için gereklidir.
* Ceviz, uzun süre depolanabilen bir meyve olduğu için diyetlerde mutlaka tercih edilmektedir.
* Cevizde yüksek oranda omega 3 bulunmaktadır. Bu sayede kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir özellik taşır. Ani inmeleri, yüksek kan basıncını azaltır. Omega-3 yağ oranı aynı zamanda çocuklarda yüksek hiperaktif olma riskini azaltmaktadır. Uyku düzeni sağlamaktadır.
* Ceviz aynı zamanda klinik depresyonu da azaltmaktadır.
* Kalp atışlarının düzenlenmesinde de ceviz oldukça etkilidir.
* Cevizde fitosteroller bulunmaktadır. Bu sayede de kalın bağırsak, prostat ve göğüs kanseri gibi çeşitli kanser türlerinden koruma sağlıyor.
* Ceviz yiyerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
* Ceviz, kavrama ve anlama gelişiminde oldukça etkilidir. (Asya’da ceviz emyvesinin bir beyin gıdası olduğu bilinmektedir. Bu nedenle sınava girmeden önce öğrenciler ceviz yemekte, bu sayede notlarının artacağına inanmaktadır.)
* Cevizde bir diğer yararlı madde L-arginin (besinlerden elde edilen bir aminoasit olup, vücudun protein yapması için gerekmektedir.) bulunmaktadır. Bu sayede kan damarlarının iç tarafının pürüzsüz ve düzgün olmasını sağlamaktadır. Kan ve damar sistemini rahatlatır.
* İçinde bulunan fitosteroller ve magnezyum sayesinde safra taşı oluşumuna engeldir.
* Antioksidan özelliği taşımaktadır. Bu sayede parkinson ve alzheimer gibi rahatsızlıkları engellemede ve azaltmada etkili olduğu söylenmektedir.
* Cevizde aynı zamanda melatonin vardır. Bu madde sayesinde özellikle gece çalışan ve uyku düzensizliği olan kişilerin uykularının düzene girmesinde etkilidir.

11 Eylül 2014 Perşembe

Cevizli ve Fıstıklı Peynir Topları

Malzemeler

150 gr ezine peyniri
50 gr az yağlı peynir ya da lor peyniri
1 diş sarımsak
4-5 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi
1-2 yemek kaşığı dövülmüş antep fıstığı
2 yemek kaşığı file badem
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam taze nane
1 tutam dereotu
Az miktar kırmızı pul biber

Yapılışı


Derin bir kaba peynirleri koyun. Çatal yardımı ile güzelce ezerek, karıştırın.


Ezilmiş olan peynirlerin üzerine rendelenmiş sarımsak, ince ince doğranmış dereotu ve naneyi ilave edin. Daha sonra zeytinyağı, pul biber, file badem, fıstık ve ceviz içini ekleyip, iyice karıştırın.

Hazırladığınız peynirli karışımdan parçalar alın. Elinizde yuvarlayarak toplar yapın. Peynir toplarını cevize ve fıstığa bulayın. Servis tabağına koyup, servis edebilirsiniz.

Malzemeler

Fırından alınmış ekmek hamuru.

Yapılışı


Hamur yarım santim açılıp üzerine istenilen malzeme eklenir. Pizza salçası için iki kaşık salça iki diş sarımsak karabiber tuz ve biraz da su karıştırılıp fırça yada kaşık ile açılan hamurun üzerine sürülür. Geri kalan tüm malzemeler isteğe göre eklenir.
Şekilde görüldüğü gibi birer santimlik aralarla hamura kesikler atılarak sonra bu parçalar üst üste katlanır. Örgü şekli tamamlanan pizzamız dikkatlice fırına alınır. (Biraz hassas olması nedeni ile işlemin yağlı kağıt üzerinde yapılması önerilir) Pişen pizzamız sıcacık servis edilir :))



Etsiz Çiğ Köfte

Malzemeler

4 su bardağı ince bulgur
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
5 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı isot
Taze soğan
Maydanoz


Yapılışı

Soğanımızı ve sarımsağımızı güzelce rendeden geçirerek püre haline getiriyoruz. Yoğurma tepsimizin içine rendelemiş olduğumuz soğan ve sarımsagımızı koyuyoruz. Sıvı yağımız ve salçalarınımızı ilave ediyoruz ve baharatlarımızı da ilave ederek etsiz çiz köftemizin harcını karıştırarak hazırlıyoruz.

Hazırlamış olduğumuz harcımızın üstüne bulgurumuzu döküp yoğurma işlemine geçiyoruz. Damak tadınıza göre iki çay bardağı öğütülmüş cevizimizi de ilave edebiliriz. Yoğurma işlemi sırasında sertleşmeye başlayan çiğköftemize hafiften su serperek yoğurmaya devam ediyoruz.

Yaklaşık 30-40 dakika sonra bulgurlarımızın yumuşadığının farkına varıcaz. Damak tadımıza göre yoğurma işlemini yapabilirsiniz. Etsiz Çiğ Köftemiz servise hazır.

Kaşar Peynirli Sebzeli Hindi Bonfile Sarma

Malzemeler

2 kaşık (30 ml) sıvıyağ
1.5 bardak (375 ml) dilimlenmiş mantar
1 adet kırmızıbiber şeritler halinde dilimlenmiş,
3 su bardağı(750 ml) yıkanmış bebek ıspanak yaprakları
1 adet soğan, doğranmış
1 diş sarımsak, kıyılmış
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
4 adet büyük hindi bonfile
120 gr. kaşar peyniri, 4 büyük diktörtgen halinde kesilmiş
1/2 bardak (125 ml) su



Yapılışı

Fırını 180 ° C ye ayarlayın.

Yüksek ateşte bir tavada yarım tereyağını eritin ve mantarları, ince şeritler halinde kesilmiş kırmızıbiberleri, sarımsak ve soğan ilavesi ile sotelemeye başlayın. Karabiber ekleyip sebzeler yumuşayıp pişince bir yerde soğumaya bırakın.

Hindi etlerimizi kesme tahtası üzerine alıp teker teker yanlamasına incecik olacak şekilde ikiye kesin. Daha sonra üzerine naylon bir poşet koyup dövelim. Bir kavanoz ile de bu dövme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Etimiz incecik olunca hafif pişirdiğimiz ıspanak yapraklarını yayalım. Sonra mantarlı sebze ve en üstüne de iki çubuk kaşar peynirini uzunlamasına yerleştirelim.

Etimizi yufka sarar gibi börek gibi kapatıp gerekli yerlere kürdan batıralım. Tüm etleri bu şekilde hazırlayalım.

Tavada yüksek ateşte kalmış tereyağı ile etlerin her tarafını kahverengileştirelim. Tuz ve karabiber serpelim.

Fırın kabımıza etlerimi yerleştirip sıcak tavaya suyu döküp tavadaki tüm lezzeti alıp sosgibi etlerin üzerine döküp fırına verelim.

Yaklaşık olarak 20 dk. yeterlidir. Afiyet olsun.