Gündelik Bilgiler

Yemek tarifleri, faydalı bilgiler, şifalı bitkiler, güzellik ve bakım...

17 Aralık 2012 Pazartesi

Cörek Otu Yagının Faydaları Ve Zararları Nelerdir?


Hücre yeniliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, anne sütünü artırıyor, cildi nemlendiriyor, doğal yolla beyaz saçları siyahlaştırıyor. Çörekotu yağının marifetleri saymakla bitmiyor…
Çörekotu yağı, tohumlarının preslenmesi ile elde edilir. Tohumlarında hem uçucu yağ, hem de sabit yağ vardır. Sabit yağ oranı % 28 – 35 arasındadır. Soğuk pres olanı kıymetlidir.
 Zengin yağ asitleri ve mineraller içeriyor
 Etken madde olarak; E vitamini ihtiva eder. Oleik asit, Omega3, Omega6 doymuş yağ asitlerini içerir.
 Çörekotu yağında timohidrokinon bileşiğinin bulunması, antihistaminik aktivite göstermesini sağlar.
 İçerdiği mineraller; selenyum, çinko, demir, bakır ve kalsiyumdur.
Selenyum bağışıklık sisteminin tüm parçaları üzerinde glutatyon peroksidaz adlı antioksidan enziminin işleyişinde rol üstlenerek etki eder.
Demir eksikliği bağışıklık sisteminde işlev bozukluğuna yol açar. Özellikle çocuklarda, adet dönemindeki kadınlarda ve aspirin ya da gastrointestinal kanamaya yol açabilecek ilaçları kullananlarda görülür.
Çinkonun pek çok bağışıklık sistemi reaksiyonunda hayati bir rolü vardır.
Çöreotu yağının türleri
Nigallae damescana türü, içerisinde bulunan damescein’den dolayı uyuşturucu etkiye sahiptir. Nigellae sativa türü etken madde açısından daha üstün. Tüm bu etkilerden emin olmak için türü hakkında bilgi veren ürünler tercih edilmelidir.
Çörekotu yağının vücuda etkileri:


Dahilen;
 Besleyici ve dengeleyici.
 İdrar ve süt arttırıcı.
 İştah açıcı, adet söktürücü.
 Astım, şeker ve romatizma tedavisinde destek.
 Grip döneminde bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun dirençli olmasını sağlar.
 Hemoroide faydalıdır.
 İçerdiği minerallerden dolayı gelişme çağındaki kız çocukları ve menepoz dönemindeki kadınların kullanmasında fayda vardır.

Haricen;
Hassas, zarif ciltler için nemlendirici.
Saçı besleyip dökülmesini önler.
 Beyazlamış koyu renkli saçların, tekrar kendi renginde çıkmasını sağlar.( ort. 6 ayda )
 Saç dökülmesi ve kepeğe karşı saç diplerine friksiyon şeklinde uygulanır.
 Egzama, kuru cilt ve saç masajı için kullanılır.

Beyazlamış saçlar için formül:
Önce saçlar doğal bitkisel yağlı saf sabunla yıkanır, durulanır, ardından beyaz saçlı bölgelere çörekotu yağı ile masaj yapılıp saça bir havlu sarılır ve 15 dakika kadar bekletildikten sonra saçlar tekrar sabunla yıkanıp durulanır.
Bu uygulamaya ortalama altı ay haftada iki veya üç defa devam edilir. Saç dökülmesini de önlemeye yardımcı olur…

Gebelikte Kullanımı:
Çörek otu hamile kalma ihtimalini oldukça yükseltir. Hamilelikten önce 6 - 8 ay süreyle çörek otu kullanılır. Çörek otu rahim kaslarının kasılmasını uyardığı için düşük yapmamak için hamile kalındığı öğrenildiğinde çörek otu kullanımına ara verilir, doğuma 1-2 gün kala tekrar başlanır, emzirme süresi boyunca kullanılır ve emzirme süresi mümkün olduğunca uzatılmalıdır. Böylece anne ve çocuk sağlığı korunmuş olur.

Hamilelik ve emzirme döneminde ilaç kullanımı modern tıpta bir kural olarak istenmez. Çünkü çocuk gelişimi çok özel bir durumdur, her müdahale az veya çok zarar verir. Bu zarardan korunmak için hamileliğe hazırlık çok özel bir zorunluluktur, bu şekilde hamilelik ve emzirme dönemi çok daha rahat geçer.

Çörek otu doğum ve doğum sancısı, doğum sonrası anne sütünün artırılması ve bebek beslenmesi ve gelişimi için yaratılan en mükemmel şeydir. Çörek otu özellikle kadınlarda ovülasyon, menustrasyon ve hamilelikte üreme sistemlerinde fonksiyonel olup, rahim kaslarının kasılmasını teşvik eder. Bu sayede doğumu kolaylaştırır.
Macun yapılıp tüketildiğinde anne sütünü artırır. Hamilelik süresince çörekotu kullanılmamalıdır, düşüğe sebep olabilir. Macunun yapılışı aşağıdaki linkte ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Hamile Kalabilmeyi Kolaytırmak için Yapılan Macun:

Hamile kalmak için Çörek otu Bal Tarçın Macunu

12 silme tatlı kaşığı taze öğütülmüş çörek otu (30 gr.)
10 çay kaşığı toz tarçın
10 yemek kaşığı saf bal

Bu karışımdan her gün 1 yemek kaşığı adetin 2. günü başlanıp 12. güne kadar sabah akşam yenir. Bu karışım yumurtaları büyütüp hormonları düzenler. Dolayısıyla hamile kalma ihtimalini yükseltir.